Sanders Pace Work Photos

Cape Russell Retreat

Client: Withheld
Location: Sharps Chapel, TN
Size: 176 Square Feet
Completion: Spring 2009

The Owners commissioned Sanders Pace Architecture to design and coordinate construction of an off-the-grid lakeside pavilion with integrated water reclamation and photovoltaic technology for weekend use.  A lightweight steel structure was chosen for durability and ease of fabrication.  This structure was shop fitted with tabs to allow for the attachment of a secondary skin.  In developing this skin the desire for transparency coupled with a passive cooling approach led to a shop fabricated structural screen of 2x4 vertical cedar boards backed with insect screen.  Structural blocking located between the vertical structure lends a delicate pattern to the structural skin camouflaging the structure within its densely wooded setting. Towards the water view the cedar skin dissolves and becomes a series of screen panels allowing unobstructed views to the water and mountains beyond.  A single 8'x8' sliding screen panel provides direct access to the water. additionally the cedar screen provides the structure for the butterfly roof above that directs and delivers rainwater to a collection cistern located beside the structure. An internal charcoal filter and ultraviolet light treat the water for potable use. Rooftop mounted photovoltaic cells provide the necessary power to run the water pump, refrigeration, fans and lighting providing for a truly independent overnight living situation.

AIA National Small Project Award, AIA Tennessee Award of Excellence,
AIA East Tennessee Award of Honor, Custom Home Magazine Grand Award